GG Woonmagazine
 
 
 
De werking van kleur in een ruimte

Kleur is erg belangrijk voor de sfeer in een kamer. Je kunt de ruimtelijke beleving van een vertrek sterk be´nvloeden door een specifieke combinatie van kleuren te kiezen. Een groot en ongezellig vertrek lijkt dan knusser en kleiner en een kleine kamer lijkt als je dat wilt groter. Er zijn vele mogelijkheden.
 

Door de kleurkeuze van de wanden kun je de beleving van de breedte van een kamer be´nvloeden. Als je de lange wanden van een kamer allebei in een donkere kleur schildert lijkt de kamer smaller.

De kamer lijkt breder als je ÚÚn wand in een donkere kleur uitvoert en de tegenoverliggende wand licht houdt.

Met de kleur van het plafond kun je suggestie ven hoogte be´nvloeden. Een laag plafond in een donkere kleur lijkt nog lager. Een hoog plafond in een donkere kleur lijkt nog hoger

Pastel tinten zijn zachte tinten die ontstaan door het mengen van kleuren met wit. Ze geven een licht en ruimtelijk effect. In een ruimte met alleen maar pasteltinten mis je al gauw de spanning.


Je hebt warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn kleuren waarin geel of rood is gemengd. Koele kleuren zijn de mengingen waarin blauw is vermengd.
 


In een ruimte toegepast komen warme kleuren op je af waardoor de ruimte kleiner lijkt.
 

 

Koele kleuren hebben een wijkend, ruimtelijk effect waardoor de ruimte groter lijkt.
 

De toonwaarde van een kleur geeft aan hoe licht of donker een kleur is. De toonwaarde, de intensiteit van een kleur, kan worden veranderd door er wit of zwart aan toe te voegen. Wanneer je verschillende kleuren met dezelfde toonwaarde in een ruimte toepast krijg je bijna altijd een evenwichtig resultaat.
 
Wil je een ruimte in ÚÚn kleur schilderen kies dan een kleur die bij je past. Hou in je achterhoofd altijd het gebruik dat je wilt maken van de ruimte en de atmosfeer die je wilt creŰren. Een mooi resultaat krijg je als je donkere en lichtere schakeringen van de kleur toepast.
 

Veel meer over kleur vindt u op de kleur.startpagina.nl


 
 
 

Adverteren     Disclaimer     Webmaster