GG Woonmagazine
 
 
 
Eettafels; Samen eten is samen genieten

Met z’n allen aan de eettafel is voor velen een must en dit vereist grote, stevige tafels. Nieuwe eetkamertafels zijn lang en steeds vaker worden dezelfde ontwerpen in verschillende groottes aangeboden. Zo kun je precies de tafel kopen die bij de gezinsgrootte past. Fabrikanten zijn zich ervan bewust dat men speciaal voor sommige gelegenheden – zoals het kerstdiner – een grote tafel wil, maar op andere momenten juist behoefte heeft aan een kleinere omvang. Hier wordt op ingespeeld door tafels waarvan het tafelblad vergroot kan worden door middel van uitschuifbare elementen. De tafel is daardoor aan te passen aan elk moment en elke ruimte. Qua vormgeving zijn de nieuwe eettafels robuust en sterk. Of ze nu van metaal, hout of kunststof zijn gemaakt: stoere maar eenvoudige vormen domineren. Voor het onderstel zijn industriële schragen populair, of in elk geval de look ervan. Bij sommige tafels wordt de illusie van een schragen-onderstel gewekt: wel het stoere uiterlijk maar niet de negatieve gevolgen ervan, zoals instabiliteit. Het archetype van de ‘vierpootstafel’ wordt steeds vaker vervangen voor een ‘tweepootstafel’ waarbij twee grote, brede poten het tafelblad in het midden – in plaats van op de hoeken – ondersteunen. Ook gesloten onderstellen zien we vaker en geven de tafel nog meer die robuuste uitstraling.
 
 

Tafel Royal van Bontempi Casa is stijlvol door eenvoud en elegantie. De tafel is uitgevoerd met een aluminium gegoten frame en een mat of transparant glazen blad. De tafel is in een vaste uitvoering, zowel als vierkant als rechthoek leverbaar, en is verkrijgbaar in vele verlengbare uitvoeringen. Zo zijn er uitvoeringen met één of twee losse inlegbladen. De tafel kan door een eenvoudige handeling snel worden vergroot door aan één zijde het frame uit te trekken.
Meer informatie:
www.bontempicasa.nl
 
Tafel Phill is in 2010 ontworpen door Studio Parade. Het ontwerp sprak Spectrum aan en ze besloten de tafel in de collectie op te nemen. Wat deze tafel bijzonder maakt zijn de open vakken aan weerszijden in het blad. Naast boeken, dagbladen en magazines kunnen een laptop, kaarsen en/of andere tafel accessoires hierin worden opgeborgen. De vier massief eiken tafelpoten lopen diagonaal uit. Meer informatie:
www.spectrumdesign.nl

 
   
 
De inspiratiebron voor de eettafel Pake Sytse was…een stoel! Een klokkenstoel: een historische houten stellage voor kerkklokken. De vorm van de klokkenstoel vormde het uitgangspunt voor het onderstel van Pake Sytse. De grote ‘praattafel’ is er zowel met ovaal als rechthoekig blad en uitgevoerd in walnoot en eikenhout.
Meer informatie:
www.pilat.nl
  De poten van de schaartafel zijn geïnspireerd op de vorm van, de naam zegt het al, een schaar. De tafel is leverbaar met een recht, rond of ovaal blad in alle houtsoorten of kleuren en is tevens geheel op maat te leveren.
Meer informatie:
www.jaccobakker.nl

 
   
 
De RK Tafel van Piet Hein Eek is functioneel en stoer op de meest pure vorm: ongelakt en zonder poespas. De twee opvallende tafelpoten en het subtiele kader vallen daardoor extra op. De tafels zijn maatvast, met een lengte van bijna 250 cm. www.pietheineek.nl   De Gebroeders Bosma ontwikkelde de eettafel Mosquito: een tafel met de natuur als inspiratiebron. Vormen en structuren uit de insectenwereld zijn in de vormgeving verwerkt: ranke zwarte poten en een ‘aderstructuur’ op het tafelblad. www.gebroedersbosma.nl
     

Bron: Perscentrum Wonen

Veel meer over tafels vindt u op tafels.startpagina.nl 
 
 

Adverteren     Disclaimer     Webmaster