GG Woonmagazine
 
 
 
Woonmodetrend Noorderlicht
 

Simpelweg Scandinavisch
In de jaren 50 ontstond in Denemarken, Zweden en Finland een designbeweging die simpelweg wordt samengevat onder de noemer Scandinavisch design. Wat alle ontwerpen gemeen hebben, is dat ze voldoen aan de kernwaarden: eenvoud, minimalisme en functionaliteit. Iconische ontwerpen van beroemdheden zoals Arne Jacobsen worden nog steeds geproduceerd en zijn nieuw óf vintage echte collectors items.

Met nieuwe goedkope materialen als geperst gebogen hout en plastic, en nieuwe methodes voor massaproductie ontstonden in Scandinavië mooie meubels, ook voor dagelijks gebruik. Belangrijk toen was dat niet alleen de welgestelden, maar iedereen zich deze meubels kon veroorloven. Inderdaad, het is geen toeval dat IKEA uit Zweden komt! We zijn dus allemaal wel bekend met Scandinavisch design. Betaalbaar of onbetaalbaar: het blijft even handig, mooi en duurzaam.

Op dit moment is er een golf nieuwe Scandinavische merken die design uit het noorden weer op de kaart zetten. Jonge, hippe bedrijven die werken volgens dezelfde principes, met aandacht voor ambacht én vernieuwing. Traditie én innovatie. Licht hout en pasteltinten voeren bij alle merken de boventoon, net als archetypische vormen en grafische accenten. En we zijn er gek op in Nederland, want de merken hebben ondertussen een grote fanbasis in ons land opgebouwd. Laat je inspireren door de nieuwe Woonmodetrend Noorderlicht: wonen in Scandinavisch design doe je zo!
 

 
De zwarte CH07 Shell Chair van Carl Hansen & søn via Friday Next is een echte Scandinavische klassieker. Hans J. Wegner, één van de sterontwerpers uit Denemarken die de bijnaam ‘master chair-maker’ kreeg, ontwierp de stoel in 1963. Minimalistisch met maar drie poten maar ook royaal door zijn grote gebogen zitvlak is het een ontwerp dat al 50 jaar modern oogt. En volgens de makers is de stoel van zo’n kwaliteit dat hij je hele leven meegaat. De roze stoel is een nieuwe interpretatie op de stoel van gebogen hout. Hij is even tijdloos, functioneel en ergonomisch. Net zoals Carl Hansen & søn dat vroeger deed, werkt het Finse merk Muuto met de beste Scandinavische designtalenten. Zo werd de roze Visu lounge chair ontworpen door Mika Tolvanen en de uitnodigende bank Rest door Anderssen & Voll.   Populair, óók in Nederland, is het Deense merk House Doctor. De hippe accessoires, zoals dit vaasje met betonlook en mintgroen, passen in ieder interieur. De drie zussen en broer achter House Doctor gaven hun merk niet voor niks deze naam. Ze geloven dat een mooi interieur het leven beter maakt. Maar een gezond binnenklimaat is even belangrijk. Daarom ligt hier tapijt van Desso Airmaster Home op de vloer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is wonen in een kamer met tapijt beter voor de luchtwegen dan een harde vloer. Tapijt neemt het fijnstof uit de lucht op en houdt het vast, waardoor het niet telkens opdwarrelt en ingeademd wordt. Desso Airmaster Home houdt achtmaal meer fijnstof vast dan harde vloeren en is op dit punt viermaal effectiever dan standaard tapijt, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek.
 
Stylingtip: Grijs en natureltinten zijn de basis van het Scandinavische interieur, dat tot leven wordt gewekt met accenten in pastel. Dat gebeurt ook in dit kleed: lichtroze garens laten het paarsige grijs opleven. Dat geeft legio combinatiemogelijkheden. In de styling kies je zelf of je de focus legt op donker, door te combineren met grijs en paarstinten, of lichter, door toevoeging van roze, beige en blank hout.
 
 

Met diepe kleuren geef je het interieur een stoere en intrigerende edge. De beton-look in het vaasje komt terug in het kussen van Louise Roe. Deze Deense, van oorsprong modeontwerper, geeft het interieur een architectonische kwaliteit met grafische lijnen geïnspireerd op de grote stad. Op dit kussen is dat een ronde trap, die met het blauwe glas en distels de rauwe kant van pastel laat zien.   Deze stalen mand van het Deense merk ferm Living is naast grafisch ook multifunctioneel. Berg er speelgoed in op of dekentjes die je ’s winters op de bank of ’s zomers op het terras lekker warm houden. Deze plaid is dan niet Scandinavisch, maar wel van een Nederlands merk om trots op te zijn. De makers van Fem Home zijn echte textiel freaks en maken kussens, beddengoed en plaids waarmee je een urban nest creëert.
     
 

De Noorderlicht slaapkamer is een oase van rust. Met een natuurlijke, relaxte uitstraling is de hoofdrol in deze kamer weggelegd voor textiel. De bouclé-structuur van het tapijt rijmt met het beddengoed, wat zorgt voor eenheid, versterkt door het natuurlijke kleurenpalet. Het designcredo van simpele functionaliteit van de noorderlingen gaat hier prima samen met het Hollandse ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Het beddengoed van Auping en Fem Home zijn Nederlands.   STYLINGTIP: Is de overloop een wat vergeten ruimte? Decoreer met archetypische items die de gang niet overstyled maken en praktisch houden. De stoel en het bankje verhuizen bij bezoek naar de woonkamer voor meer zitplek!

Het bankje van Functionals is lekker no-nonsense, stoel J104 van HAY is een reproductie van de klassieker uit de jaren 60 van FDB, dat designmeubelen voor het grote publiek bereikbaar maakte.

Noorderlicht in 5 stappen

Kleuren: Natureltinten en grijs leven op in combinatie met pasteltinten. Die houd je stoer door ze te combineren met vollere kleuren: lichtroze is interessant met framboos- of wijnrood, mintgroen is minder lieflijk in combinatie met groene planten.

Meubelen: Scandinaviërs blinken uit in het maken van stoelen. Doe research naar de klassiekers en houd je ogen open voor vintage pareltjes en moderne reproducties. Voor alle meubelen geldt dat functie, vorm en comfort voorop staan.

Materialen: Materialen zijn innovatief, maar voelen toch huiselijk aan. Dat is knap van de noorderlingen, die ook staan voor het gebruik van eerlijke materialen die ambachtelijk gemaakt of toegepast worden.

Dessins: Grafisch is het sleutelwoord voor de hippe Scandinavische je ne sais quoi. Denk aan ruit- en diamantvormen met hier en daar een fotoprint van een dier.

Styling: Onthoud: Form follows funtion. Zelfs accessoires hebben een functie in het Scandinavische interieur. Zo komen de mooiste opbergoplossingen uit het Noorden. Leuk genoeg om mee te decoreren!

Credits
Fotografie: Alexander van Berge
Productie: Dutch Style Company
Tekst: Dewi Pinatih
Met dank aan: Desso Home, Fem Home, Flinders, Friday Next, Strand West
Bron: Perscentrum Wonen, www.woonmodetrends.nl

Meer informatie
Veel meer over Scandinavisch design vindt u op de scandinavisch-design.startpagina.nl 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede woongerelateerde:
Bankstellen
Behang
Decoratie
Deuren
Gordijnen
Halmeubels
Interieur
Karpet
Kasten
Kleur
Kleur-interieur
Kranen
Parket
Scandinavisch-design
Servies
Tafels
Tapijt
Verlichting
Vinyl
 
Informatie voor specifieke ruimtes vindt u hier:
Babykamer
Badkamer
Balkon
Kelder
Keuken
Kinderkamer
Slaapkamer
Tienerkamer
Werkkamer
Zolderkamer
 
Ook interessant zijn deze startpagina's:
Woonwarenhuis
Bestsellers
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster