GG Woonmagazine
 
 
 
Wat is een karpet

Een karpet een los vloer- of wandkleed van dezelfde samenstelling als tapijt, en vaak geknoopt of geweven in een patroon of voorstelling. De randen zijn afgewerkt.
Het woord karpet is een verbastering van het Engelse woord Carpet. De Engelse vloerkleden die in het verleden erg in zwang waren werden in het Engels Carpet genoemd.

Tapijt is vloerbedekking van textiel die bestaat uit een drager van jute of kunststof waarop een bovenkant, de pool, is aangebracht van losse draadeinden of lussen van materialen zoals wol, kunstgaren, katoen of sisal. In deze betekenis wordt met tapijt het materiaal bedoeld waarmee de vloer bedekt kan worden en kan bijvoorbeeld gesproken worden van kamerbreed (van muur tot muur) tapijt, meestal vier meter breed.

Het woord tapijt is afkomstig van het Perzische woord tafta dat geweven betekent. In het Proto-Indisch is dit woord "taxta" (van tax: weven, werken), verwant met textiel.

Karpet op maat.
Bij veel leveranciers kun je een karpet op maat laten maken. Meestal vierkant of rechthoekig. Het bestaat uit een stuk tapijt naar keuze waarvan de randen worden afgewerkt.
Daarvoor zijn verschillende methoden:
Festonneren
Festonneren is het afwerken van de rand van een karpet met een omgeslagen wollen- of nylondraad meestal in dezelfde kleur als het tapijt.
Blindzomen
Blindzomen is het afwerken van alleen de rug van het tapijt.
Banderen
Banderen is het afzomen van de rand met een band van bijvoorbeeld: katoen, leer of kunstleer. Als deze doorgestikt wordt toegepast is de stiknaad zichtbaar. Is dat niet gewenst dan kan voor blindgestikt worden gekozen.

Veel meer over karpetten vindt u op de karpet.startpagina.nl.

 
   
 
  Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede woongerelateerde:
 
Bankstellen
Behang
Decoratie
Deuren
Gordijnen
Halmeubels
Interieur
Karpet
Kasten
Kleur
Kleur-interieur
Kranen
Linoleum
Parket
Servies
Tafels
Tapijt
Verlichting
Vinyl
   
 
  Informatie voor specifieke ruimtes vindt u hier:
 
Babykamer
Badkamer
Balkon
Kelder
Keuken
Kinderkamer
Slaapkamer
Tienerkamer
Werkkamer
Zolderkamer
   
 
  Ook interessant zijn deze startpagina's:
 
Woonwarenhuis
Bestsellers
   
   
 
 

Adverteren     Disclaimer     Webmaster