GG Woonmagazine
 
 
 
Designontwerpen van Roderick Vos


Fauteuil 6970 / 6971
Industrieel ontwerper Roderick Vos, (samen met Jan des Bouvrie art director van de Dutch Gelderland Group (DGG) ontwierp voor de DGG Fauteuil 6970 / 6971. Roderick Vos: "Voor de Dutch Gelderland Groep wilde ik een tijdloze vormtypologie ontwikkelen wars van trends. Net zoals de filosofie uit de Bauhaus periode, deel ik de mening van Charlotte Perriand dat een meubel niets meer of minder moet zijn dan mooi comfortabel gereedschap voor de gebruiker. Vanuit die gedachte zijn in de 30er jaren de mooiste klassiekers geboren, die eigenlijk nog steeds actueel zijn".  "Ik mis vaak in de huidige vormgeving het aspect comfort; een produkt is in mijn ogen niet alleen goed als de vorm geslaagd is. De stijfheid en de veerkracht van metalen slede-onderstellen is de laatste tijd technisch gezien enorm verbeterd . Mede door dit feit is het gelukt bij de 6970 een visueel zwevende 'zitschaal'  te realiseren, waarvan de rug en het zitgedeelte als 1 vorm-element vloeiend in elkaar overlopen"


“Gio“, de nieuwe bank van Roderick Vos voor Linteloo .

Met een eenvoudige belijning en strak lijnenspel is de ontwerper toch geslaagd in het creëren van een zeer comfortabele kussenbank. De armleuning is als een soort horizontaal ‘ kussen ‘ aan weerszijde geplaatst, En tevens een verrassende detaillering aan de achterzijde. De Gio, komt daarom ook goed tot zijn recht als vrijstaand element in de ruimte. De Gio, is verkrijgbaar als 3 zits en 4 zits bank, uitvoerbaar in diverse stoffen.

 

Mir
Industrieel ontwerper Roderick Vos, ontwierp in samenwerking met Van Beek Interior solutions de spiegel serie MIR. De manshoge spiegels uit verzilverd float glas, zijn standaard verkrijgbaar tot maximaal 8mm.

Het harden van dit glas is vrijwel onmogelijk vanwege de zilverlaag. De kans op vervorming is erg groot en de kantafwerking wordt erg lelijk. Toch is men met dit ontwerp van Roderick Vos er in geslaagd 15mm float glas in de gewenste vorm te harden en achteraf te verzilveren zonder vervorming. Hierdoor is het mogelijk geworden de eerste vrijstaande spiegels in grote afmetingen uit een stuk te maken zonder lijsten of andere backing materialen.
 

 

MIR , kan zonder montage direct tegen de muur worden gezet. De fraai vormgegeven spiegels zijn er in diverse modellen en maten.


Metropolis: Gekaderd comfort. 
Spectrum, dat sinds 1941 behoort tot de bovenlaag van de Nederlandse meubelindustrie, kwam onlangs met een nieuwe fauteuil van Roderick Vos.  “ Metropolis “ is op gebouwd uit 18 mm vierkante metalen buis. Vanuit een rechthoekig kader is er gezocht naar de perfecte balans tussen zit - en ruggedeelte zonder concessie te doen aan het comfort.. De fauteuil is geschikt voor particulier gebruik maar komt ook tot zijn recht in een openbare ruimte. Het strakke gekaderde uiterlijk sluit naadloos aan met de filosofie van Spectrum. De Metropolis is leverbaar met een zwart of wit geëpoxeerd of roestvrijstalen frame. In diverse stoffen en leersoorten, en zelfs in een kort geschoren (cowhide) versie. 

‘Computergestuurd ambacht’.
Bij deze tafelserie heeft ontwerper Roderick Vos geprobeerd een ogenschijnlijk ‘ambachtelijke touch’ aan een serie lage eiken houten salontafels te geven. Geïnspireerd door de golvende oppervlakte structuur van handgezaagde houten dienbladen, die hij zag in het Verre Oosten, kwam hij op het volgende idee; Waarom zou je die structuren niet kunnen vertalen op industriële wijze?

Door een ingewikkeld computerprogramma te creëren voor een freesbank, waarbij er op onregelmatige wijze stukken uit het houten bovenblad worden gefreesd, zijn er allerlei ‘3 dimensionale dessins ontwikkeld. Uit deze verschillende proefstructuren is de meest natuurlijk ogende structuur geselecteerd; “het uiteindelijke beeld doet erg ambachtelijk aan, en dat spreekt mij zeer aan”, aldus de ontwerper Roderick Vos. Eigenlijk leek het resultaat een beetje op zandstructuren die je tegenkomt bij eb. 

De naam voor de serie tafels was snel geboren: “LOW-TIDE”. De textuur proeven waren zo geslaagd en beeld bepalend, en om hier tevens de nadruk op te leggen, is gekozen om op een zeer minimalistische wijze de tafelserie vorm te geven. 

De salontafelserie Lowtide  van Roderick Vos voor Linteloo, is verkrijgbaar in diverse Maatvoeringen. Binnenkort zal deze serie worden aangevuld met eetkamertafels; De serie “HIGH-TIDE”

Roderick Vos: www.roderickvos.com

Veel meer over tafels vindt u op tafels.startpagina.nl
 
 
 

Disclaimer    Webmaster