GG Woonmagazine
 
 
 
Koffietafelen; genieten aan de salontafel

Aan een salon- of koffietafel wordt – de naam zegt het al – vaak koffie of thee gedronken. Deze tafel bevindt zich in de salon- of zitkamer waar men bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt, al bladerend door een (koffietafel)boek. Opvallend is een verschuiving in de vormgeving van salon- en koffietafels. Waar het archetype bij de eettafel nog herkenbaar is (poten onder een tafelblad) zijn salontafels steeds vaker massief van vorm en vervaardigd uit één geheel, zo laag dat er bijna geen sprake is van tafelpoten, tevens functionerend als opbergmeubel (houten kisten) of gemaakt als decoratief kunstobject met ‘tafelfunctie’. Qua materialen domineren (blank) hout, al of niet gekleurd metaal en is er een revival van glas ophanden. Ook een combinatie, van hout en metaal of glas en metaal, is populair. In veel tafeltjes zien we de stijl en vormentaal van de fabulous fifties terug, in gestroomlijnde en afgeronde vormen, slanke en ranke poten, de kleuren zwart, bruin, beige en greige en fijne patronen geïnspireerd op de jaren vijftig.


Antonia Citterio ontwierp de Albula Table voor Vitra. De grote maar gestroomlijnde salontafel roept in stijl herinneringen op aan het midcentury-design.  Meer informatie: www.vitra.com


Jacco Bakker ontwierp een XXL-knijper als salontafel, die bovendien écht werkt. Op schaal 20:1 is de knijper vervaardigd uit MDF en gespoten in zijdeglans of hoogglans lak. De metalen veer is van staal en vernikkeld. De knijper is leverbaar in elke maat.
Meer informatie:
www.jaccobakker.nl

 
      
Textielontwerpster Zoe Murphy presenteerde in Londen haar collectie ‘Love what belongs to you’ bestaande uit een serie gerestaureerde vintage meubelen gedecoreerd met nieuwe stoffering en prints. De ranke, toelopende poten en het tafelblad met fineer zijn typisch jaren vijftig. De kleurrijke print tilt de tafel naar het heden.
Meer informatie:
www.zoemurphy.com
  De stevige Itske salontafel is dit jaar geïntroduceerd in een witte high gloss en matte variant. Eerder was dit tafeltje al leverbaar in de eiken uitvoering.
Meer informatie:
www.pietboon.com

Bron: Perscentrum Wonen

Veel meer over tafels vindt u op tafels.startpagina.nl

 
 
 

Adverteren     Disclaimer     Webmaster