GG Woonmagazine
 
 
 
Keramiek op ambachtelijke wijze

In het Serviesfabriekje in Driebergen maakt Floortje Roetemeijer op ambachtelijke wijze keramiek. Ook kunnen er servies en cadeauartikelen gekocht worden uit de voorraad. Afgelopen jaar is de collectie ontwikkeld. Het is een vaste collectie, zodat mensen altijd kunnen bijbestellen.

Modern servies
Floortje Roetemeijer maakt modern wit serviesgoed, bestaande uit theepotten en koffiekopjes, maar ze maakt ook vazen en, zeker in deze tijd van het jaar, ook andere cadeauartikelen. ‘Op dit moment ben ik bezig met het produceren van de Adventskandelaar voor vier kaarsen of waxinelichtjes, bestaande uit een ring waar je water in kan doen voor takken of bloemen. Nu de Kersttijd er aan komt is er veel vraag naar. Vanzelfsprekend maak ik alles met de hand, daar geniet ik nog steeds elke dag van. Het was afgelopen weekend zo leuk om te merken dat mensen zoveel waardering hebben voor handwerk’.

Draaischijf
Het servies draait de pottenbakster eerst op de draaischijf, waarna het moet drogen voordat ze het netjes afwerkt. Daarna wordt het gebakken in de oven op 1020 graden. Vervolgens dompelt Roetemeijer het  inmiddels weer afgekoelde product in een glazuurbad. Dan wordt het nog één keer gebakken op 1220 graden. Het is nu ‘steengoed’ geworden: een harde klasse keramiek dat niet snel stukgaat. Het kan ook prima in de vaatwasser.

Geen afleiding
De standaardkleur van het glazuur is een levendig soort wit. Dit is een neutrale kleur die in veel interieurs past: van modern tot landelijk. Ook past het vaak bij oude serviezen die aangevuld moeten worden. Roetemeijer: ‘het voordeel van wit is daarnaast dat het prettig eet en dat het eten er mooi op uitkomt.  Het bord of kopje moet natuurlijk erg mooi zijn, maar mag niet afleiden van hetgeen waarom het gaat: het eten of drinken’.

Mobach-Keramiek
Floortje Roetemeijer (37) werkte, voordat ze haar eigen bedrijfje startte, acht jaar als draaier en ontwerper bij het bekende Mobach-Keramiek in Utrecht. Hier leerde ze het vak van het draaien van vazen en potten; een ambacht dat nog door weinig jonge mensen beheerst wordt. Haar keramiekopleiding volgde ze in Gouda. Nu werkt ze met veel plezier aan haar eigen collectie gebruikskeramiek. Want mooie, functionele keramiek maakt Roetemeijer het liefst. En als het even kan in grote series. ‘Laat mij maar honderd kopjes achter elkaar draaien’.

Meer informatie: www.serviesfabriekje.nl.

Veel meer over servies vindt u op de servies.startpagina.nl 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede woongerelateerde:
Bankstellen
Behang
Decoratie
Deuren
Gordijnen
Halmeubels
Interieur
Karpet
Kasten
Kleur
Kleur-interieur
Kranen
Parket
Servies
Tafels
Tapijt
Verlichting
Vinyl
 
Informatie voor specifieke ruimtes vindt u hier:
Babykamer
Badkamer
Balkon
Kelder
Keuken
Kinderkamer
Slaapkamer
Tienerkamer
Werkkamer
Zolderkamer
 
Ook interessant zijn deze startpagina's:
Woonwarenhuis
Bestsellers
 
 
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster